"БУЂЕЊЕ" БОЈАНА ОТАШЕВИЋА


Иван Новчић, Бојан Оташевић и Ана Јеротијевић
Пред бројним љубитељима уметности, у Галерији Културног центра у Рибници отворена је изложба „Буђење“ уметника Бојана Оташевића из Краљева.

Изложбом „Буђење“, Оташевић представља радове настале истраживањем у различитим медијима. Поред доминантно заступљене традиционалне слике изведене у техникама акрил и уље на платну, на изложби су такође приказани асамблажи, реди мејд објекти и инсталације, као доказ уметникове жеље да изађе из дводимензионалног простора слике. Изложбу је отворио књижевник Иван Новчић, чија је прича Human resources иницирала стварање серије радова који су срж ове изложбе.

„Буђење“ обухвата тридесетак слика и уметничких инсталација, створених у последње две године. Мисија и циљ радова, како напомиње аутор, није да изазову задовољство код посматрача, већ они опомињу, указују, освешћују... буде.
У радовима је јасно видљива уметникова потреба да прикаже личну експресију, проузроковану поремећеним односима и вредностима у друштву.
Човек је уцењен, равнодушан, апатичан, себичан у свом микро свету. Пристаје да буде, свесно или несвесно, ресурс, (ис)коришћени материјал у свету модерног ропства, разУМан човек који прави избор да постане потрошно средство. И то је, наравно, такође легитимно. Човек данашњице има слободу и ка таквом избору.


Оно што свесног човека разликује од роба је став, мишљење, критика. Слобода мисли, а посебно слобода критичке мисли је неопходна да би друштво било боље, да би целокупан систем био стабилнији, да бисмо нашим потомцима оставили неки бољи свет, неки бољи живот. „Буђење“ представља буђење у себи и према себи, према ближњима, породици, заједници, буђење на националном и планетарном нивоу, рекао је Оташевић.

Изложба ће бити отворена до 8. децембра 2019. године.


Извор: Културни центар Рибница