МУЗИКА: Слободан Тркуља





DVA KONCERTA ZA ŽIČKI ŽIVOPIS

Danas je u medija centru MMC „Kvart“ u Kraljevu održana konferencija za novinare povodom održavanja „Koncerta 15 instrumenata“ Slobodana Trkulje. Novinarima su se obratili sam Slobodan Trkulja i đakon Radoš Mladenović ispred manastira Žiče, čijem fondu u osnivanju ide prihod od koncerta u Kraljevu.


- Koncert će biti jedan performans na kojem sviram petnaest različitih instrumenenata kao što su srpske gajde, diple, ali i saksofon i klarinet . tako da će se na kraju dobiti efekat da svira ceo orkestar, kako dođite i čujete.- rekao je Slobodan Trkulja i progovorio nešto o svom talentu.- Ja sam svestan svojih talenata da mogu da muziciram na 15 različiti instrumenta i znam je to Božji dar i drago mi je što mogu radom na usarvšanju talenata da poslužim i ovoj konkretnoj saradnji manastira Žiča i manstira Ormilija u Grčkoj.

O samoj saradnji dva manstira više je govorio đakon Radoš, koji se prvo osvrnuo na istorijat i povezanost stradanje Žiče i naroda u proteklim vekovima i naglasio da je do nemačkog bombardovanja 1941. Godine bilo sačuvano oko 900 kvadrata čivopisa da bi posle tog rušenja ostalo 320 kvadrata. Baš radi obnove, konzervacije i trajnije restauracije čivopisa osniva se „Žički fond“ čiji će prvi zadatak biti da se specijalnim instrumentima, koje poseduje grčki manastir Ormilija, prodre u dubine živopisanog sloja i utvrde stvarna oštećenja, a potom po dobijenoj „dijagnozi“ , u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture preduzmu adekvatni zahtevi.


Inače solo koncerti Slobodana Trkulje koji će se održati 24. I 25. aprila u sali bioskopa Kvart otpočeli su u Srpskom narodnom pozorištu na Svetog savu ove godine, nastaviće se pored Kraljeva koncertima u Užicu, Nišu, Somboru, Vršcu, Subotici, Zrenjaninu, Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici. Slobodan Trkulja pored klarineta i saksofona, na kojem je magistrirao u Amsterdamu, svora i srpske gajede, kavale, frule, flautu, diple, dvojnice, makedonsku tamburu, ličku samicu, razne vrste gitara, jermenski duduk, a nisu mu strani ni tradicionalni udarački insturmenti.