РАЗГОВОР:Биљана Талић, школа глуме


Škola za buduće glumce

Polovinom prošlog meseca nastavila je sa radom «Škola glume» Kraljevačkog pozorišta. Stav pozorišnih radnika bio je da školu vode profesionalni glumci, tako je u zadatak da edukuje mlade, buduće glumece, dobila je Biljana Talić, diplomirana glumica, poznata kraljevačkoj publici po ulozi u predstavi «Samoubistvena pepeljuga». Biljana Talić je do sada glumela u tridesetak predstavaa na sceni «Prištinskog pozorišta mladih», kao i na sceni beogradskog «KPGT-a». Ona nas je upoznala sa radom i planovima «radionice» za mlade glumce.

- Škola danas broji 60 članova, podeljenih u tri grupe, koje su razvrstane po uzrastima polaznka škole. Članovi mogu biti sva zainteresovana deca za ovaj oblik izražavanja, bez obzira na talenat. Garantovan je napredak svakog deteta. Ako se i ne opredele za profesionalno bavljenje glumom, svakako će postati obrazovana publika.- rekla je Biljana Talić, pedagog grupe.- Baza svih vežbi u «Školi glume» je igra, dečja igra prikladna uzrastu, jer je pozorišna predstava kao čin jedna kolektivna igra.


Ona je još naglasila da deca u «Školi glume» uče i stiču osećaj za kolektivnsot, razvijaju svoju maštu, kanališu energiju, kreativnost i stiču uzajamno poštovanje pozornice i poblike.

Radi potpune profesionalizacije ovog veoma kreativnog i značajnaog projekta za kraljevaču omladinu u školi sarađuju i Ana Jerotijević, diplomirana glumica koja je zadužena za scenski govor i reditelj i umetnički direektor u pozorištu Aleksandra Kovačević.