ПРОМОЦИЈА: Милош Милишић и Верослав Стефановић


О КЊИГАМА СТЕФАНОВИЋА И МИЛИШИЋА

Песничке књиге „Посед година“ Верослава Стефановића и „Спокој краја“ Милоша Милишића, са издавачким знаком Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“, представљене су крајем минуле недеље. О њима су говорили Живорад Недељковић, главни и одговорни уредник издавачке делатности краљевачке библиотеке и књижевни критичар Александар Лаковић.
Реч је о двојици аутора који се континуирано оглашавају већ три деценије и иза себе имају завидан песнички опус. Објављивали су у многи књижевним часописима и чланови су Удружења књижевника Србије.
- Сличности је било у третману слободног стиха, у расутости и штедром трошењу слика, разлике бејаху на мотивско тематском плану, у позицији лирског субјекта у односу на активирана жаришта песме, у језичкој прецизности, у херметичним затамњењима. Милишићево лирско „ја“ увек је, пре свега, било „ја“ и онда кад је залазило у епске рукавце традиције и наслеђа. Стефановићево је увек било расуто, ту у завичају, у исечцима са прекрасних падина које се огледају у Морави, у таласима те реке, у којечему још, али осим тако да брани и да се одбрани лепота никада није такло епску традициију исвест о колективитетима – рекао је Живорад Недељковић.
У музичком делу програма, који је био посвећен новим књигама двојице краљевачких песника, учествовао је Иван Сеничић, солиста на гитари.