ПРОМОЦИЈА: Живорад Недељковић





«Ovaj svet» Živorada Nedeljkovića

Sinoć je u kraljevačkoj biblioteci predstavljena knjiga našeg pesnika Živorada Nedeljkovića «Ovaj svet» koja je izašla u izdanju beogradskog «Arhipelaga», za koju je kritičar Mileta aćimović Ivkov rekao da je najbolja poetska knjiga izašla u Srbiji u 2009. godini. O knjizi i poetici Živorada Nedeljkovića govorio je pesnik Dejan Aleksić.

- Iako po poetičkim posedima veoma specifičan, Živorad je pesnik koji svojom poezijom otvara prostore za drugačije poetike od one koja je njemu bliska. Njegova sposobnost da asocijativne elemente u svojoj pesmi dovede do instance igre, verovatno je najvitalniji deo njegove poetske prirode i dokaz brzog stvaralačkog refleksa-rekao je Dejan Aleksić i naglasio da konteksti i jesu sastavni deo «Ovog sveta». Božanska običnost, sveprisutna jednostavnost sa naslutivim odjecima drugačijih istina od kojih u ovom svetu bivamo bliži sebi.
Živorad Nedeljković je rođen 1959. godine u Kraljevu. Do sada je objavio devet pesničkih knjiga. Nosioc je «Zmajeve nagrade», nagrade «Branko Miljković» i nagrade «Đura Jakšić». Od 2002. godine radi kao urednik u izdavačkoj delatnosti kraljevačke biblioteke, a od ove godine i glavni i odgovorni urednik časopisa «Povelja».

Poeziju Živorada Nedeljkovića govorio je glumac Milomir Nedeljković, a u umetničkom delu programa nastupile su Sandra Kovačević i Adriana Ostrugnaj učenice srednje muzičke škole, koje su muzicirale na flauti.