РАЗГОВОР: Бора Тошић

СРЕЋНА НОВА ФИЛМСКА ГОДИНА

О протеклој години, филмовима приказаним у краљевачком биоскопу, концертима, представама, изложбама и о другим темама разговарали смо са директором Мултимедијалног центра «Кварт» Бором Тошићем.

- Могу да кажем да је протекла година за наш ММЦ «Кварт», била успешна упркос економској кризи и епидемији грипа- рекао је на почетку наш саговорник и додао:- Иако се наша кућа труди да својим активностима одражава мултимедијалност, што значи да организује разнородне културуне догађаје као што су консцерти и изложбе слика почећу са резултатима филмских пројекција и поменути најгледаније филмове који су били приказану у нашем биоскопу у протеклој години. Најгледанији филм у протеклој години у Краљеву био је «Свети Георгије убива аждаху» који је видело близу 5000 гледалаца, затим најновији наставак серијала о Харију Потеру «Хари Потер и пунокрвни принц», као и анимирани филм «Ледено доба 3» који су иако је анимирани гледале све генерације.

Наш саговорник нам је напоменуо да је и организовано више премијера филмова на којима је гостовала глумачка екипа, као што су биле премијере домаћих филмова «Свети Георгије убива аждаху» и «Тамо и овде». Наш саговорник је нагласио да се премијере ван Београда ретко дешавају и да је за то заслуга менаџмента «Кварта» којем иде на руку модерна техничка опремљеност биоскопа.

- Неке ефекте можете чути само у «Кварту» као што је то био случај са филмом «Чарлстон за Огњенку». По самом сведочењу његовог аутора неки шумови су се чули само у студију Лика Бесона где је продукција овог филма рађена и у нашем биоскопу- рекао је Бора Тошић и нагласио да је најбоље филмове гледати у биоскопу, поготово када имамате на располагању овако модеран биоскоп, него на малим екранима на којим ни звук а поготово ефекти слике нису ни прићи оним ефектима који могу видети на великом платну. Он је поред тога позвао на сузбијање пиратерије и указао на слаб квалитет таквих копија. Директор «Кварта» се похвалио и фреквенцијом репертора и његовом актуелношћу: - Филмови које приказујемо су актуелни и приказују се код нас скоро у исто време као и у свету. Дневно имамо по три пројекције различитих филмова и увек се трудимо да имамо на репертоару неки филм за децу, јер у великој мери се трудимо да најмлађе доведемо у прилику да доживе филм на великом платну.

Мултимедијалност ове, слободно се може рећи, установе културе (која није на буџету града) осликавају и подаци о музичким дешавањима у току прошле године. Гости ММЦ-а били су музичари Слободан Тркуља, Екстра Нена, Оливер Њего и Јадранка Јовановић. Одржано је више рок и џез концерата, као и и више ди-џеј журки. Поводом отварања спомен собе посвећене Лази Ристовском у «Кварту» је одржан концерт, а поводом стогодишњице Гимназије свечана академија.

- У току прошле године свој простор смо отворили и ликовним уметницима, тако да је у кафе-галерији излагало више сликара –наставио је са рекапитулацијом наш саговорник и нагласио да је простора за сарадњу доста и позвао ликовне уметнике, као и ауторе уметничке фотографије да конкуришу за овај простор, јер изложена дела су доступна бројној филмској публици.- На нашем просценијуму изведено је и више позоришних представа и свечаних академија, као и више представљања политичких странака. У нашем медија центру који је једини простор такве намене у Краљеву представили смо више књига и организовали медијско представљење разних садржаја.

За крај директор ММЦ «Кварт» Бора Тошић нас је упознао и са сардњом са фестивалима и ревијама филмова од којих су на сцени краљевачког биоскопа организовани фестивал дечјег филма «Кидс фест 2009», као и «Ревија ауторског филма» и ревија немачког филма. Сазнали смо да на пролеће треба да буду приказани филмови фестивала «Слободна зона» посвећених људским правима.