ИЗЛОЖБА: Миодраг Којић




Miodrag Kojić u «Maržiku»

Sinoć je u galeriji «Maržik» otvorena je samostalna izložba maldog kraljevačkog slikara Miodraga Kojića. Izložbu koja se sastoji od tridesetak radova, slika i kombinovanih tehnik, otvorio je akademski slikar Dušan Jovanović.

- Kojićeve slike su odraz vapaja nemoćnot čoveka današnjice, čije su ruke uprte ka nebu, ali su kratke da bi dosegle pomoć. Ta pomoć sa neba neće stići ako sami nešto ne učinimo. Molitva bez akcije ne znači ništa. Negove sliek govore o rastakanju duše i tela. Lica na crtežima su izobličena, kao što naš duh izobličuju savremeni mediji i tehnologije.- rekao je Dušan Jovanović, tražeći razloge Kojićeve reakcije na platnima.

Jovanović se osvrnuo i na samu ulogu slike u savremenom svetu i konstatovao je da d prolazi vreme one slike koja nema vezu sa savremnim svetom, društvom i ljudima i nagovestio da dolazi vreme slike koja komunicira sa svojim posmatračem. On se založio i za pravac u likovnoj umetnosti koji, kao što to Kojićeve slike čine, reauguje na sve «agresivne» pojave u društvu.

Miodrag Kojić je rođen 1984. godine u Kraljevu i apsolvent je na Višoj školi stukovnih studija – beogradska politehnika – na smeru grafičkog dizajna. Do sada je izlagao na više grupnih izložbi, a ovo mu je prva samostalna izložba.