ИКОНОГРАФИЈА: Бојана Кешељ у "Маржику"


Zvuci srednjovekovlja

Sinoć je u galeriji «Maržik» otvorena izložba ikona Bojane Kešelj. Izloženo je 30 ikona nastalih u periodu od 2003. do danas. Izložbu je otvorio akademski slikar Ivan Milunović, predsednik likovnog udruženja.

- Ikonopisac Bojana Kešelj je oformljena stvaralačka ličnost koja pored zanata slikanja poseduje i specifični lični senzibilitet. Možemo uočiti da Bojana maksimalno poznaje mogućnosti tradicionalne jajčane tempere, tehnike koja je doživela punu ekspanziju u vizantijskom ikonopisu. Za razliku od zapadnoevropskih umetnika koji su prekinuli ovu tradiciju braćom Van Ajk, pravoslavni ikonopis je nastavio kulturu ove tehnike, što je evidentno i danas.- rekao je Ivan Milunović i naglasio da je duh Vizantije i dalje prisutan i da su Bojanine ikone primer za to. – Svi detalji gradnje ikone ovom ikonopiscu su poznate, od pripreme podloge, do pozlate i završnice. Celokupna orkestracija gradnje srednjovekovne tehnike odaje utisak prisustva Svetoga Duha. Miris bolusa, tutkala i mikstiona prizivaju zvukove srednjovekovlja.

Bojana Kešelj je rođena u Sarajevu gde je i završila «Školu primjenjenih umetnosti». Od 1994. godine živi u Kraljevu. Ikonopis je učila u manastiru Žiči. Pored slikanja aktivno se bavi i živopisom. Na «Izložbi ikona» 2008. u Kulturnom centru Šabac dobila je prvu nagradu. Ovo je njena prva izložba.