Катихизис Кирила Живковића; Владимир Вукашиновић, Радош Младеновић, архимандрит Тихон





Srpska barokna teologija

U sredu je u galeriji Narodnog muzeja predstavljena knjiga «Katihizis» Kirila Živkovića, episkopa pakračkog. O knjizi su govorili priređivač izdanja dr Vladimir Vukašinović, arhimandrit Tihon, iguman Studenice i đakon Radoš Mladenović. Đakon Radoš je upoznao slušaoce sa zanimljivom biografijom episkopa Kirila Živkovića, koji je kroz svoje školovanje i obrazovanje prošao različite zapadne i istočne škole i kako to đakon navodi najznačajniju školu boraveći na Svetoj Gori gde je i zamonašen. On je delo Kirila Živkovića uporedio sa delom još jednog srpkog teologa iz vremena baroka Jovanom Rajićem, čije delo je takođe proučio i priredio za štampu dr Vladimir Vukašinović. On je pohvalio napore i smelost priređivača, kome je ovo četvrta knjiga koju je priredio iz oblasti srpske barkone teologije, koja je do sada bila uglavnom pod velom i bila smatrana kao «površna teologija». Đakon Radoš je u svom izlaganju naveo i neka uporedan mesta koja se poklapaju sa mestima iz drevnih teoloških, svetootačkih, spisa čime je u praksi dokazao povezanost barokne telogije u nas sa izvorima hriščanstva.

O tome kako se i koliko je primenljiva ova knjiga danas u životu jedne monaške zajednice, kakva je studeničko bratstvo govorio je arhimandrit Tihon, koji je naglasio da su objavljeni izvori veoma korisni za današnje hrišćane, jer se u njima vidi jedna od mogućih sinteza moderne i svetootačke teološke prakse. On je naveo primer te sinteze u životu studeničke obitelji koju je definisao kao Raška sinteza. U kojoj se sa jedne strane prihvata pobožno umovanje pravoslavnih teologa i svetih otaca, a sa druge strane trudi da se revnosno i disciplinovano na delu sve potvrdi.

O samoj strukturi dela Kirila Živkovića dr Vladimir Vukašinovć je rekao da ono «iako kompozicijski oponaša klasični stil organizovanja katihetske građe svoga vremena ipak čini ozbiljan otklon, od bogoslovskog sadržaja i načina na koji ona biva izložena u sličnim teksotvima nejgove epohe». On je još naveo da je na ovaj rukopis naišao sasvim slučajno tokom istraživanja prilikom pisanja doktorata i da je svakako značajan istorisjki izvor.

Knjiga koju je obajvio «Izdavački fond SPC» pored prevoda sa originalnog rukopisa sadrži i fototipsko izdanje «Katihizisa» tako da će svakom budućem istraživaču biti lakše da dođe do njega. Do sada je sačuvan samo jedan prepis, koji se nalazi u manastiru Krka po kome je ova knjiga i priređena. Promociju knjige organizavli su Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo i Duhovni centar « Sveti vladika Nikolaj Velimirović».