ПРЕДСТАВЕ: "Путујуће позориште Шопаловић" Љубомира Симовића, у режији Небојше Дугалића, на међународном фестивалу "Славија2010"



Dugi, dugi aplauzi u Beogradu

U okviru IX Međunarodnog pozorišnog festivala «Slavija 2010» u subotu se predstavilo Kraljevačko pozorište predstavom «Putujuće pozorište Šopalović» Ljubomira Simovića, a u režiji Nebojše Dugalića.

-Predstava je naišla na sjajan prijem kod gledalaca, pozorišne kritike, a i mediji su dosta pisali o njoj. Sala je bila prepuna, naišli smo na topao prijem, a igra je bila izvanredna. Sam ambijent privatnog pozorišta «Slavija» učinio je to da predstava bude još nabijenija i čak za tridesetak posto bolja nego i sama premijera- ocenio gostovanje direktor pozorišta Predrag Marković. On je naglasio da su predstavu gledali i mnogobrojni glumci među kojima je tu bio Lane Gutović, Nikola Simić i mnogi drugi. – I od kritike, i od publike i samih kolega čuli smo samo reči pohvale.

U nedelju je naše pozorište gostovalo i na daskama Jugoslovenkog dramsko pozorišta gde je predstavu gledao i aktuelni ministar kulture Nebojša Bradić, koji je potom posetio ansambl ove predstave.

O utiscima sa beogradskih scena razgovarali smo i sa glumcem Kraljevačkog pozorišta Zoranom Damjanovićem koji u komadu igra jednu od nosećih uloga.



- Specijalna ekipa glumaca na specijalnom zadatku na međunarodnom festivalu je otišla u Beograd i prikazala publici i međunarodnom žiriju i ostalim Evropljanima cvet srpskog teatra predstavu «Putujuće pozorište Šopalović». Divno je igrati pred prepunom salom, gde se tražila karta više, uživali smo u njihovim reakcijama u toku predtave, kao i u dugotrajnom aplauzu. Uživali smo u krajnje iskrenim komentarima mnogih prisutnih glumaca koji su nosioci beograskog glumišta. –iskazao je svoje zadovoljstvo Zoran Damjanović i izneo mišljenje da će u skoroj budućnosti biti još gostovanja na beogradskim daskma, a posebno je istako iskustvo igranja u JDP. – Osetiti atmosferu pozornice čuvenog jugoslovenkog teatra kroz koji su prošli svi mogući poznati glumci, kako naši tako i svetski i igrati na toj pozornici i pred tom publikom i odslušati njihov aplauz posle predstave koji je veoma dugo, dugo trajao.

Na festivalu su pored našeg pozorišta nastupili Teatar «Rugatino» iz Zagreba, Forte casa teatro iz Sao Paola, Državno akademsko dramsko pozorište iz Omska (Rumunija), Dramsko lutkarsko pozorište iz Vraca, Bugarska, Nemačko državno pozorište iz Temišvara, Pozorište Astorka korzo 90 iz Bratislave i domaćin pozorište «Slavija» iz Beograda.