ПОРМОЦИЈА: Вук Драшковић "Доктор Арон", ЉиЉана Шоп, Александар Чотрић, Књижевни клуб Краљево


Vuk Drašković u Kraljevu

Danas je u Klubu odbornika, a u organizaciji Književnog kluba Kraljevo predstavljen najnoviji roman Vuka Draškovića ,,Doktor Aron,,. O romanu i njegovim književnim i umetničkim vrednostima govorili su književni kritičar Ljiljana Šop i urednik knjige Aleksandar Čotrić. Ljiljana Šop se prvo osvrnula na atmosferu koja je vladala za vreme i po izlaženju novog dela Vuka Draškovića, među književnim kritičarima i kvazi kritičarima, a potom je istakla vrline ovog dela:

- Pre svega želim ukazati na veštinu kojom je Vuk Drašković u novom romanu amalgamisao bar dve osnoven vrline dobrog romana u svim vremenima: svet ozbiljnih, velikih i večnih ideja koje pokreću čovečanstvo i narode, a muče pojedinca, s jedne strane, i ležernu priču, dramatičnu, istovremeno i duhovitu i setnu, oporu i nežnu, stvarnu i izmaštanu, s druge- rekla je Ljiljana Šop.

Aleksandar Čotrić je Draškovićev roman opisao kao priču o usudu našeg naroda, i kao sagu univerzalnih poruka i kao omaž disidentskom Beogradu s kraja sedamdesetih.

- Vuk Drašković je brilijantnim književnim stilom, složenom kompozicijom dela, čvrstom unutrašnjom sturkturom i vrhunski modeliranim psihološkim profilima doseže ovim romanom do literarnih predhodnika i uzora – Dostojevskog, Tolstoja i Crnjanskog- visoko je ocenio roman ,,Doktor Aron,, Aleksandar Čotrić.

Na kraju promocije prisutnima se obratio Vuk Drašković upozanjući publiku sa mislima i idejama kojima je bio preokupiran za vreme i po pisanju ovog romana sa naglaskom na metafizički aspekt dela, a posebno razrađujući temu smisla života i večne borbe dobra i zla:

- Isti čovek je krajem sedamdesetih pisao roman o zlu ,, Nož,, i sada roman ,,Doktor Aron;,, samo što sam u prvpm slučaju bio mlad i nisam u svom životu iskusio zlo, a najnovuju knjigu pisao sam sa decenijskim iskustvom od deset godina za vreme Miloševića u kojima sam mnogo puta pogledao smrti u oči,- rekao je Drašković.

Po završetku promocije mnogi su hteli da im autor potpiše knjigu, koja je izašla u idanju ,,Srpske reči,,.

Vuku Draškoviću su dobrodošlicu pružili u kabinetu gradonačelnika gradonačelnik Ljubiša Simović, zamenik gradonačelnika dr Ljubiša Jovašević i predsednik Skupštine grada Milomor Šljivić, kao i narodni poslanici i ugledni političari iz našeg grada.