DA SE NE ZABORAVI


Da se ne zaboravi

U utorak je galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu otvorena je izložba pod nazivom «Da se ne zaboravi» posvećena nemilim događajima i stradinjima Srba i pravoslavnih svetinja 17. marta 2004. godine. Izložba koja se sastoji od kopija fresaka iz kosovskih i metohijskih manastira i dela etnografske zbirke organizovana je sa blagoslovom episkopa žičkog gospodina Hrizostoma. Bresedu pod nazivom «Dve priče o krstu i zaboravnima» izgovorio je pesnik Miloš Milišić. On je ilustrovao svetinju krsta u dve naizgled dijametralno suprotne priče o krstu koji je izradio jedan robijaš i o krstu na podujevskoj crkvi koji je slomljen pred očima celog sveta marta 2004.

- Pamtimo li, poštovana gospodo, kosovski pogrom, ili ga se samo prisećamo. Ove dve kratke pripovesti o krstu, trebalo bi da nas uče kako se sveto i samo čuva, jer u sebi ima silu ljubavi, čistotu koju ljudske ruke ne mogu da isprljaju.- rekao je Milišić i u daljem toku besede osvrnuo se na slabo srpsko pamćenje i podele, kao i na nedovoljan respekt prema sopstvenim vrednostima.

Izložbu je otvorio vladika žički gospodin Hrizostom.

- Mi možemo uvek da se divimo, da se divimo onom narodu koji je boravio na Kosovu za vreme turskoga ropstva i da se divimo i sada onima ljudima koji su tamo ostali. Ono što se desilo kroz istoriju i ono što se desilo 1999. i 2004. godine naravno ne smemo da zaboravimo. Ne verujem u ono što kažu da će Srbi ikada zaboraviti Kosovo, možda su razne okolnosti takve da mislimo da ćemo zaboraviti, ali onaj koji zna srpsku istoriju neće imati od čega da počne nego od Stevana Nemanje, Svetoga Save, Kosova i Metohije, čestitoga kneza Lazara i kosvske bitke i kosovskoga ciklusa koji je hranio generacije kroz istoriju.- rekao je episkop Hrizostom i naglasio da se ne može jedan narod tek tako uništiti i da samo po dopuštenju Božjem to može da se desi. On je još rekao da u svakom narodu ima i greha i nedostataka kao i što ga u srpskome narodu ima i da smo i mi dosta doprineli svim našim tragedijama među kojima je i kosovska. Episkom Hrizostom je još rekao da dokle god bude srpskog naroda, hteo narod to ili ne hteo neće moći nikada da pođe dalje ako se ne seti svoje kolevke, a to je Kosovo i Metohija, Pećka patrijaršija, Gračanica, Bogorodica Ljeviška i drugi. I da je kroz istoriju mnogo rušeno, ali da svaki oltar vapije da se obnovi i obnoviće se kad-tad.

Izložba je organizovana na inicijativu Akademije SPC za umetnost i konzervaciju u više eparhijskih i crkvenih centara u Beogradu, Bijeljini, Sarajevu, Čajetini i Han Pjesku. U muzičkom delu programa nastupila je pevačka grupa «Tkanica» koja je izvela više pesama sa Kosova i Metohije.