ПРЕДАВАЊЕ:О обнови Ђурђевих Ступова, Вељко Вучковић


O obnovi Đurđevih Stupova

U utorak je u Narodnoj biblioteci «Stefan Prvovenčani» u ciklusu predavanja o svetim mestima, održano pedavanje o obnovi i konzervaciji manastira Đurđevi Stupovi kod Novog Pazara, koji nekada u starini dominirao Starim Rasom prestonicom Nemanjića. Na početku predsavanja direktorka zavoda za Zaštitu spomenika kulture Kraljevo Gordana Tošić upoznala je prisutne sa kratkim istorijatom radova naovom značajnom spomeniku srpke, a i svetske kulturen baštine. O samoj obnovi govorio je arhitekta Veljko Vučkovič koji već više decenija radi na ovim poslovima, od početka konzervacije po 2. Svetkom ratu 1968. godine pa do današnje obnove koja je počela 2002. godine. On je slušaoce proveo kroz veoma zanimljivu istoriju ovog zadanja peko otkrivenih arhitktonskih nalaza, kao što su ostaci glavne crke, trpezarije stevana Nemanje, dragutinove kapele, cisterne za vodu po čija rekonstrukcija je otkrila i način života tadašnjih žitelja.

- Manastir Đurđevi Stupovi je prvi primer Raške škole graditeljstva koji se kao jedoinstven formirao na našim prostorima i koji je trajao od njih pa do izgradnje Dečana na kojima se njen graditelj potpisao kao fra Vita i z kotora.- rekao je Veljko Vučković i objasnio da su odlike Raške škole u mešanju zapadne spoljašnjosti i istočne unutrašnjosti, koju je diktirao pravoslavni istorčni obred.

Đurđevi Stupovi su druga veća zadužbina Stevana Nemanje po izgradnji crkve Svetog Nikole u Toplici, koja je za razliku od Stupova izgrađena u čisto vizantijskom stilu. Manastir je po završetku austro-turskog rata porušen 1689. a dosta jepostradao u 18. veku kada su Turci gradili novopazarsku tvđavu, kao i u 2.svetkom ratu kada su i Nemci gradili svoja utvrđenja od kamena kojim su građeni Stupovi. Danas su Đurđevi Stupovi u velikoj meri obnovljeni kako arhitektonski tako i duhovno jer u njemu danas živi monaško bratstvo.