КЊИГЕ: "Светачник" Милоша Јанковића


«Svetačnik» Miloša Jankovića


U galeriji Narodnog muzeja Kraljevo predstavljena je obimna knjiga pesama «Svetačnik» koja u svom podnaslovu ima odrednicu stihire. O knjizi su govorili pesnici Aleksandar Marić i Slobodan Stojadinović.

- Knjiga Miloša Jankovića je inspirisana starom tradicijom u hrišćanskom svetu i stalnom potrebom da se žitija ili učenja velikih učitelja Crkve stave u jedne korice radi lakšeg pročavanja, a knjiga «Svetačnik» je baš zbirka opesmljenih žitija svetitelja i to za svaki dan u godini za po jednog koji se u taj dan proslavlja- rekao je Aleksandar Marić i naglasio da je u knjizi zanimljivo i to da za svaki mesec psotoji poseban deo koji se odnosi na srpske svetitelje pod nazivom Srbljak.

Knjiga «Svetačnik», čije je izlaženje blagoslovio episkop šumadijski Jovan, je samo prvi tom koji obuhvata svetitelje u prvih šest meseci u godini, a za njom je već izašao drugi tom «Starečnik», a u procesu izdavanja je i treći tom «Otačnik» kojim bi se krug sveštene godine sastavio.

- Ovo je knjiga ponajviše o Hristu, i on je glavni junak svih ovih pesama- rekao je Slobodan Stojadinović koji je pohvalio Jankovićev trud i konstatovao, kao poznavalac njegovih predhodih knjiga da je «Svetačnik» logična nastavak dosadašnjeg opusa autora.

Knjiga je izašla u tiražu od 313 primeraka, kao simbol godine u kojoj je Sveti car Konstantin doneo Milanski edikt kojim je ispovedanje vere u Hrista prvi put dozvoljeno zakonom u Rimskom carstvu.