МУЗЕЈСКЕ ШКОЛИЦЕ: Археологија и фотографија



Dve izložbe u izložbi

U galeriji Narodnog mujzeja Kraljevo otvorene su izložbe radova polaznika radionice fotografije i filma i muzejske školice u okviru koje su predstavljeni radovi arheološke radionice. Radionicom fotografije i filma rukovodila je kustos muzeja Suzana Novčić uz aktivno učešće Biljane Đukuć, Vladana Marinkovića, Dobrila Čuljkovića, Predraga Ilića, Đorđa Stajića i Srđana Vulovića, koji su članovi Foto kino kluba. Radionica je je realizovana pod nazivom „Ekspermentišem, tražim, probam, grešim, biram, odbacujem, prihvatam...“.
- Cilj ovakvog pedagoškog rada jeste da animira zainteresovane, radoznale i darovite učenike kraljevačkihz osnovnih i srednjih škola i pruži mogućnost za sticanje i razvoj intelektualnog potencijala, podstakne kretivnost, maštu i potrebu za sticanjem novih znanja.- rekla je Suzana Novčić, kustos muzeja.
Arheološkom radionicom, u okviru programa „Muzejske školice“ rukovodila je Nadica Lišanin uz pomoć arheološkog odeljenjua Narodnog muzeja . Ova radionica se sastojala iz praktičnih vežbi, poseti Ateljeu Marinković“ i vežbu na lokalitetu Divlje polje u Ratini gde je pre tridesetak godina otkirven neolitski materjal.
- Cilj radionice bioje da učesnici doživljajno shvate pojavu prvih savremenih ljudi, njihovu društvenu organizaciju i nove ekonomske odnose na kojima je neolitska civilizacija gradila svoju materjalnu i nematerjalnu kulturu.- rekla je Nadica Lišanin.
Program izložbi realizovan je u okviru dešavanja majskog „Dečjeg salona“.