НОВЕ КЊИГЕ: Опитовање Вечнога Живота


Топла препорука књиге «Опитовање Вечнога Живота»

У издању Епархије Далматинске,с благословом Епископа Далматинског,Фотија,изашла је нова књига Архимандрита Јефрема,игумана свештеног манастира Ватопеда"Опитовање вечнога Живота-Беседе о старцу Јосифу Исихасти".
Ова књига је допуна свега онога што смо имали прилике да прочитамо о духовном Светогорском горостасу,старцу Јосифу Исихасти.Блажени Старац Јосиф Исихаста изнедрио је из свог гнезда много духовне деце који су касније самостално свили своја гнезда и били Игумани великих Светогорских манастира.
Тако Митрополит Лемеса,Атанасије који је дао своју уводну реч,скрушеног срца сведочи:
"Упркос томе што осећам да сам ја сам као сува грана,ипак се поносим својим кореном,не као мирјанин,него као монах,те се,уздајући се у молитве нашег преблаженог"деде"и"гледајући на свршетак његовог живота"трудимо"да се угледамо на веру његову"(види Јев.13,7).

Ова књига трудом и љубављу Архимандрита Јефрема,препуна је сведочанства о Старцу Јосифу,о његовом животу,о првим сусретима са својом духовном децом,потоњим такође великим духовницима.
Свакако,живот Светогораца је једна неиспричљива прича.Несазнајне су многе Светогорске стазе,многе келије живе у своме молитвеном ћутању.Ова књига је и посвећена како пише,Незнаним Светогорцима,носиоцима бесмртног живота.
У овим временима,када је мало топлих речи,чак и скромних утеха,када се велики број хришћанског света претворио у чекање Антихриста и уништења целокупне планете,ипак,још увек се чује доминантни глас Свете Горе која нам сведочи да још увек има и да ће увек бити великих молитвеника и утешитеља,и како сам Архимандрит Јефрем пише у свом Предговору,позивајући се на ученика светог Григорија Синаита,коме се Пресвета Владичица јавила и рекла:
"Кад би могао да избројиш звезде на небу,онда би могао да избројиш и светогорске оце који су,отишавши са овога света,постали светитељи.А у последња времена биће их још и више".

Валентина Тезић