СЛИКАРСТВО, КЊИЖЕВНОСТ И ФИЛМ „ПО РУСКИ“

Дани савремене руске културе у Краљеву

Вишегодишњи труд песника и преводиоца са руског Драгана Бунарџића и „Словенког друштва“, чији је он председник, уродио је плодом баш у току светосавске недеље и то у виду „Дана руске културе“ који су званично почели прошлог петка, а завршиће се наредног. Први догађај, који се као нека врста увертире збио се већ прошле среде, био је отварање изложбе савремених руских сликара Владислава Татаринова и Јулије Чугујевске коју можете видети у галерији Културног центра „Рибница“. Званични почетак „Дана руске културе“ прошло петка означио је аташе за културу амбаседе Руске Федерације Александар Николајевич Конањихин у Мултимедијалном центру „Кварт“, изразивши задовољство да дани посвећени савременој руској култури у Краљеву почињу у светосавској недељи. Он је још нагласио да је сарадња са „Словенским друштвом“ из Краљева, а и другим удружењима и институцијама у Србији, обухваћена међудржавним уговором који су 2008. године потписали председници Борис Тадић и Димитриј Медведев приликом његове посете Београду, у коме се један сегмент односи и на културну размену. У име локалне самоуправе ова дешавања је подржао Сретен Јовановић, заменик председика Скупштине града.

У склопу „Дана руске културе“ одржавају се пројекције нових филмских остварења руских аутора које Краљевчани могу видети у биоскопу „Кварт“ свакога дана у термину од 18.00. До сада су приказани филмови „Сестре“, „Кнез Владимир“, „Краљевина свих огледала“, „Један рат“ и „Ускоро ће пролеће“, док је данас (среда, 2. фебруар) на репертоару „Самртни плес“, у четвртак филм „Поп“ и у петак веома популарно остварење „Острво“.
Вечерас (среда, 2. фебруар), у оквиру „Дана руске културе“ биће одржано представљање изабраних дела Ивана Буњина у издању београдске издавачке куће „Бернар“. У програму учествују Владимир Јагличић, приређивач и преводилац, Никола Дробњаковић, издавач и Драган Бунарџић, председник Словенског друштва, а у четвратак, у 19 часова, биће одржана промоција српског издања књига „Света Русија против Хазарије“ и „Кад власт није од Бога“ руске ауторке и политиколога Татјане Грачове. У програму учествују преводилац Ранко Гојковић и Драган Бунарџић, председник „Словенског друштва“.

Александар Марић