Зоран Ћирић у Културном ценру Рибница

„СТРАЖА“ НАД „МАЛИМ“ ЧОВЕКОМ

Поводом књиге „Телесна стража“ која изашла у издању Културног центра Новог Сада, гост Краљева био је Зоран Ћирић. Представљајући своју најновију књигу Ћирић је рекао да је тема свих његових књига мушко-женски рат који непрекидно траје и животи „малих људи.
- Уметност је дубоко лични чин. Ви у Србији желите да будете писац, а овде од писања не можете живети. Можете да добијете неке награде. Прелистајте мало биографије већине писаца у Србији, оне које познајете, оне за које сте чули, и видите шта су им тата и мама, сви су из богатих породица. Њихове књиге нико не чита нити купује, али се они око тога и не труде. Они желе да пишу херметично, да имају дијалоге са Кантом, да имају дијалоге са Мишелом Фукоом, а не дијалоге са „обичним душама“ са којима ја желим да комуницирм путем свог писања и причајући приче о обичним и необичним живим људима - рекао је о свом ставу према уметнсоти и стварању Зоран Ћирић.
Зоран Ћирић (Ниш, 1962.) је српски приповедач, романсијер, есејиста и песник. Добитник је најпрестижније награде у српској књижевности – „НИН-ове награде“, која се додељује за најбољи роман године. Ову награду добио је за роман Хобо (2001), док је његов први роман, Прислушкивање (1999), био у најужем избору за исту награду. Такође, добитник је и награде Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу у 2002. години, као и награда „Борислав Пекић“ и „Бранко Радичевић“. Упркос култном статусу и контроверзним реакцијама које његово дело изазива у већем делу културног естаблишмента – или можда баш због тога! – многе његове прозне књиге доживеле су више издања, а поједини наслови задобили статус бестселера. Преко стотину његових колумни објављено је у магазинима „НИН“, „Плејбој“, „Европа“, „Стандард“, „Репортер“, „Време забаве“… као и у дневним листовима „Политика“ и „Данас“.
Једини интернационални џез фестивал у Нишу носи име по наслову његове књиге приповедака „Нишвил“. По мотивима из његових прича и романа урађене су три радио драме и једна позоришна представа.
Још у раним деведесетим у најширим књижевним круговима добио је титулу „српски Буковски“, што има и симболику јер баш у четвртак када је Ћирић био у Краљеву била је годишњица смрти овог прослављеног писца.
А. М.