Разговор са Хаџи Момиром Бакрачевићем о овогодишњим успесима и историјату „Матурског плеса“

Краљево међу 10 најмасовнијих четворки

У овогодишњем извештају Плесног савеза Словеније европски денс фестивал „Скадрил“ је и ове године повећао број учесника на 33.216 што је за 800 више него прошле године. Матуранти су плесали у 50 градова Хрватске, Словачке, Словеније, Чешке , Србије, Мађарске, Македоније и Босне и Херцеговине. По овом извештају најбројније су биле „четворке“ у Словачким градовима Кошице, 6252 учесника и Прешов, 4052 учесника, за њима иду Марибор, Жилини, Осијек, Цеље Зрењанин, Крањ, Бански Бистрици и Краљево.
- По овој статистици види се да је наша манифестација међу 10 најмасовнијих и да је за сада још незванично оборен Гинисов рекорд, али ће се резултати знати тек за три месеца, када прођу све процедуре потврђивања рекорда – рекао је Хаџи Момир Бакрачевић, председник Удружења „Пријатељство за нова времена“ које је пре 7 година покренуло ову акцију. Он нам је рекао да је ове године у Краљеву плесало 968 матуранта из свих средњих школа.
О томе како је покренута иницијатива Бакрачевић каже да је приликом посете Марибору био упознат са овом манифестацијом и да је дошао на идеју да се она организује и у Краљеву.
- Када сам дошао у Краљево покренута је иницијатива која је била подржана од градских власти и потпомогнута спонзорима, а све остало је историја и добра воља наших матураната да ли ће учествовати – рекао је Бакрачевић наглашавајући да се добра сарадња са локалном самоуправом није никада прекидала без обзира која је политичка опција била на власти.
А. М.