Почела Недеља археологије у Краљеву

АРХЕОЛОЗИ ИЗ ЦЕЛЕ СРБИЈЕ У КРАЉЕВУ

У Народном музеју је поводом археолошке недеље у уторак одржана заједничка конференција за штампу Народног музеја и Завода за заштиту споменика културе Краљево. На конференцији су о предстојећим данима говорили Драган Драшковић, директор музеја, Гордана Гаврић, директорка Завода за заштиту споменика, Татјана Михаиловић, археолог и Мирјана Алексић археолог.
Драган Драшковић упознао је медије са предстојећим активностима музеја, у које спадају изложба „Трајање наслеђа антике у Војводини“, као и 34. годишњи скуп археолога који се по први пут одржава у Краљеву, представљање књиге Момира Вукадиновића из области примене геофизике у археологији.
Гордана Гаврић објаснила је динамику скупа на коме ће се у четвртак чути реферати Вере Богосављевић Петровић „Од Oкруглице до Влашке главе“ о праисторијском периоду овог краја и Татјане Михаиловић „Краљево и Рашка у антици и средњем веку“. У петак ће бити одржана 34. редовна Скупштина Српског археолошког друштва. Она је рекла да се очекује да ће око 100 археолога узети учешће на овом скупу.
Марија Алексић најавила је да ће бити и говора о девастираним архолошким локалитетима, као и о томе како су законским оквирима одређена правила градње на археолошким локалитетима.
Татјана Михајловић говорила је о изложи која се бави античким наслеђем Војводине, која је отворила архолошку недељу.
А. М.


ТРАЈАЊЕ НАСЛЕЂА АНТИКЕ У ВОЈВОДИНИ



Балканкулт фондација из Београда приредила је изложбу археолога Маје Ђорђевић и уметнице Мирјане Ранковић „Трајање наслеђа антике у Војводини“ у Народном музеју у Краљеву. Полазишта изложбе пронађена су у недавно објављеној књизи археолога Маје Ђорђевић „Археолошка налазишта римског периода у Војводини“. На изложеним паноима приказане су фотографије појединих налазишта римског периода, које прате легенде са историјским чињеницама. Доминирају споменици средњег века чиме се континуитет у Војводини огледа у дуговечности места на којима су људи живели од давнина. Тако су градови, насеља и фортификације римског периода прекривени или надзидани у средњем веку, новим стаништима, тврђавама или манастирима. Савремена Сремска Митровица прекрива римски царски град Сирмијум, данашња тврђава Петроварадин некадашњу фортификацију Кузум, итд. Истакнут је моменат трајања римске културе кроз средњовековну изградњу у традицији античког наслеђа или савремено старање о остацима ове баштине.
Мирјана Ранковић изложила је модеран накит инспирисан духом антике и облицима римског накита какав је откривен на нашим просторима приликом ископавања. Накит је направљен у комбинацији племенитих метала, злата и сребра са стакленом пастом.