РАЗГОВОР: Теофил Панчић

Разговор са публицистом Теофилом Панчићем

ФАШИЗАМ НИЈЕ САМО ФЕНОМЕН ПРОШЛОСТИ

Поводом Дана победе над фашизмом у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ одржана је трибина „Фашизам побеђен или прилагођен“ на којој су говорили Теофил Панчић публициста, мр Слободан Саџаков Филозофски факултет Нови Сад и Владимир Маровић у организацији Удружења „Позитив ЈУТ“.Искористили смо прилику да на ову тему пре почетка трибине разговарамо са Теофилом Панчићем о значају оваквих трибина, о начину како препознати и борити се против фашизма данас.
АМ: Какав је значај оваквих трибина данас и колико сам датум говори данашњим генерацијама?
Теофил Панчић: Мислим да је јако значајно у сваком граду у овој земљи као и у било којој земљи, организовати овакве трибине и уопште разговори о томе шта нам данас значи Дан победе над фашизмом, јер он није само неки историјски датум који се десио негде давно пре нашег рођења него да се такође тиче и нечега што је и наша данашњица јер фашизам није само феномен једног времена, он је нешто што постоји и данас, можда не на онај начин, али постоји и ми се суочавамо са њим у нашој средини и то је нешто о чему има смисла говорити. Јер ово није нека комеморативна прича о једном датуму из давне прошлости.
АМ: Идеологија фашизма је на данашњи дан војнички побеђена, како се борити против и препознати идологију фашизма данас?
Теофил Панчић: Дени де Ружмон је рекао да је највеће умеће ђавола да убеди људе да не постоји. Е па слично би се могло рећи на неки начин за фашизам: највеће умеће фашизма је да се човеку увуче у свест, а да он уопште тога није свестан, јер ретко ко ће данас за себе рећи да је фашиста. Мало се људи индетификује са нечим таквим, али ви из њихових конкретних речи и поступака, начину по коме резонују ви видите да у њима заправо живи тај вирус. Мислим да је посао сваког човека, поготово ако се бави неким јавним послом и има одређену моралну и интелектуалну одговорност да такве ствари препознаје и да на њих указује и просто покушава да што већем броју људи укаже зашто је то нешто што је опасно и што је штетно на крају крајева за све нас.
АМ: Краљево је за време Другог светског рата доста пострадало и у њему је убијемо хиљаде људи. Поселратна идеологија је том догађају давала неке своје тонове на који начин треба гледати на то у савременом добу?
Теофил Панчић: Убијање хиљада недужних цивила је историјска чињеница, она нема никакве везе са послератном идеологијом. Она је била таква каква је била, али она није измислила тај догађај. Тај догађај се заиста догодио и то је у овој причи важно, на страну комунистичка реторика, али оно што је кључно јесте да су Краљевчани међу жртвама фашизма у најнепосреднијем смислу речи и то је оно на шта треба указивати. Фашизам у главама појединаца почне онда када мисле да је фашизам могуће само лоцирати географски. Па кажу фашизам је нешто друго, то су Немци и то је било тад. Не то уопште не морају да буду Немци и уопште не мора да буде тад. Фашизам може да се појави била када и било где и он захтева своје жртве.