Пређи на главни садржај

ОДЛУКОМ СРПСКЕ КРАЉЕВСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУЧНИКА И УМЕТНИКА (СКАНУ)

Bookmark and Share
Краљевчанки Маји Ковачевић Признање „Девет Југовића“
Српска краљевска академија научника и уметника наградиће Видовданском Повељом Мајке Југовића и Кондиром Мајке Југовића мајке са седморо и више деце као и жене које подижу и гаје по троје и више усвојене деце.  Поред ових награда Српска краљевска академија научника и уметника издвојиће одређену суму новца коју ће заједно са прикупљеним новцем на хуманитарном Видовданском фестивалу уручити награђеним мајкама. Хуманитарни Видовдански фестивал ће се одржати 28.06 од 12 часова, додела ових награда биће у Тополи, на Свечаној Седници Српске Краљевске Академије научника и уметника, поменутог дана у 17,00 часова. 
У допису Секретаријата (СКАНУ) који је ових дана стигао на адресу Маје Ковачевић, Краљевчанке и мајке деветоро деце, између осталог, пише : „Драга Мајо, наша Аакадемија ће Вам с радошћу уручити  признање Девет Југовића“. Зар има лепше вести од оне коју добијамо да се још један живот родио и да је једна породица још бројнија, а један народ увећан. Богу милом хвала што имамо такве какви сте Ви. Заиста, радосни смо и поносни што можемо да Вам уручимо признање Академије које ће, верујмо и чинићемо све, бити подстрек многима да Вам се обрате и као ми упуте и речи похвале и уложе део себе у Ваше срећније сутра. Ми Вас искрено поздрављамо, а председавајући Академије упућује најтоплије и људске пољупце Вашој деци.“
У првој реакцији на ову вест Маја, не скривајући своје узбуђење и задовољство што се неко, коначно, сетио ње и њене деце, изразила је жељу да се приликом доделе признања обрати својим дародавцима и свеколикој јавности и проговори о односу заједнице и компетентних на републичком нивоу о крајње неодговорном и пасивном односу према мајкама и породицама са много деце.
Иначе, Маја живи у хармоничном браку са својим мужем Радишом и деветоро деце, као подстанари,  у условима који би се најсликовитије могли описати као неподношљиви. У питању је класична српска грађанска породица, шта год то значило, која у својој „авантури“ повећања наталитета нације није наишла на адекватно разумевање околине и једва преживљава у условима немогућим и за породице са много мање деце.