ПРИЧЕ О ВАТРИ БОЖИДАРА ПЛАЗИНИЋА


У петак, 14. јул у Галерији Народног музеја Краљево отворена је самостална изложба истакнутог српског сликара Божидара Плазинића под називом "Приче о ватри".

- За Божидара Плазинића, очигледно, уметност је домен сродан ватри. Бивствовање у уметности за њега је бивствовање у једном посебном виртуелном ватреном разуму. И ништа није тако природно као симбиоза уметника и ватре. Слика која не прође кроз жестоку ватрену ферментацију, нема разлога да постоји на овом свету, рекао је наотварању историчар уметности Љубиша Симовић и додао да на Плазинићеве „Приче о ватри“ гледа као надвалоризацију унутрашњег пламена, као благовештење ватре и, према томе, као део једног иманентно медитеранског гносиса.

Поред великог броја самосталних и групних изложби у земљи и иностранству, током своје богате уметничке каријере, Божидар Плазинић је био уметнички директор и оснивач прве еколошке колоније у овом делу Европе „Уметност и папир“, као и „Библиотека отворена књига Балкана“. Водио је колонију цртежа у Зрењанину, а више од две деценије је и члан уметничког Савета и селектор „Милешевске колоније“ у Пријепољу. У току 2016. године као први уметник ван престонице, именован је за председника Управног одбора Октобарског салона, на којем је током каријере излагао десетак пута. Живи у Чачку.

ИЗВОР: НМК