ИЗЛОЖБА: Вељко Михајловић



Krila srebrnog praha

U galeriji Narodnog muzeja Kraljevo otvorena je izložba grafičara iz Beograda Veljka Mihajlovića pod nazivom «Anđeli žičke eparhije». Izložba se sastoji od 60 grafika odštampanih na 300 gramskom papiru na kojima su predstavljene razne predstave anđela na čija je krila ručno nanesen srebrni prah. O grafikama Veljka Mihajlovića govorila je istoričar umetnosti Svetla Pejić, a izložbu je otvorio vladika žički gospodin Hrizostom.

- Sve što se nađe u vidokrugu slikara takve stvaralačke imaginacije, kakva je imaginacije i darovitosti, kakve su Mihajlovićeve, može biti pretočeno u sliku – u oblstima od botanike do tehnike. Slika nije dakle samo odabrani motiv, za Mihajlovića je to izauzov da načini što čvršću kompozicionu sturkturu i još više da svetlošću i koloritom prožme motiv kako bi suptilno postigao i preneo sasvim određenu atmosferu- rekla je Svetla Pejić o osobenosti Mihajlovićevog stvaralaštva i osvrnula se na izložena dela: - Pred vama je ciklus od 60 grafika izvedenih u dubokoj štampi, temtski povezanih i inspirisanih predstavama nebeskih činova – anđela, arhanđela, trona, serafima, heruvima koji nastanjuju crkve Žičke eparhije.

Da bi realizovao ovu 125. samostalnu izložbu autor je morao da obiđe 38 manastira u našoj eparhiji, Trojice, Sretenje, Vavedenje, Preobraženje, Vaznesenje, Blagoveštenje, Ilinje, Nikolje Uspenje, Vujan, Ježevica Stejenik, Trnava, Klisura, Kovilje, Rujno, Moravica, Rača, Rujno, Dubrava, Lepenac, Strmac, Pleš, Drenča, Rudenica, Veluća Ljubostinja, Stubal, Godačica, Kamenac, Voljavča, Žiča, Studenica, Pridvorica, Gradac, Pavlica, i Milentija i crkve u Arilju, Brezovi, Ramaći, Karanu, Boraču, Milićima, Vrhu i Crnoj Reci. Sav ovaj stvaralačko-hodočasnički put blagoslovio je njegovo preosveštenstvo episkom Hrizostom, koji je na otvaranju otkrio i namenu stvorenih dela, koja će krasiti zidove u u novom vladičanskom dvoru u Kraljevu kada on na jesen bude završen i otvoren za rad.