МОНОГРАФИЈА: Средњовековни Сталаћ





SREDNJOVEKOVNI STALAĆ

U galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu predstavljena monografija „Srednjovekovni Stalać“ u izdanju arheološkog instituta. Autori ove vrlo vredne puiblikacije su Dušica Minić i Obrenija Vukadin. O knjizi i o samkom pojmu srednjovekovnog grada Stalaća govorio je dr Marko Popović, naučni saradnik arheološkog instituta, a o pokretnoj arheološkoj građi govorila je Vesna Bikić. O pozvanosti da govore o ovj tzemi svediči dosadašnji rad dr Popovića na monografijama „Užički grad“, „ Beogradsko tvrđava“ i „Ras“, dok je profesorka Bikić autor monografija „Keramika srednjovekovnog Beograda“ i „Gradska keramika Beograda“.
- Ova monografija je završni čin jednog istraživačkog posla započetog još pre 40 godina. Svega ne bi bilo bez učešća Zavoda za zaštitu spomenika Kraljevo koji je izvršio sve arheološke radove na terenu i konzervatorske i restauratorke poslove. Dok su ostaci grada uobličeni radom arhitekte Slobodana Đorđevića- rekao je doktor Popović i naglasio da se u knjizi nalaze podaci najviše o dvoru u samoj tvrđavi i to ipak nije kraj proučavanja ovog lokaliteta.

Monografija obrađuje položaj tvrđave Stalaž i hronološki okvir, stanje očuvanosti i tok istraživanja, oblik utvrđenja i sistem fortifikacoje, prostorno rešenje utvrđenja, unutrašnje uređenje dvora, kulturni sloj i arheološke nalaze i predgrađe i nekropolu.