СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА: Мошо Одаловић и хор "Свети кнез Лазар"




Žizni pravila po Savi

Sinoć je u sali Kraljevačkog pozorišta, uoči svetog Save ,održana tradicionalna Svetosavska akademija. Ovogodišnji besednik bio je književnik i pesnik za decu Mošo Odalović, muzički deo akademije izveo je kruševački hor «Sveti knez Lazar» iz crkve Lazarice. Akademiju je kao i prošlih godina organizovala Narodna biblioteka «Stefan Prvovenčani» U svojoj besedi koja nosi naslov «Žizni pravila za sva vremena» Mošo Odalović se dotako nekoliko tema uklopljenih u koncept svetosavskog pogleda na svet. On je besedu počeo citatom zaveta Stevana Nemanje.

- Celomudrene reči Nemanjine behu najvažnije Rastkovo naučenje i rukovodno načelo pred svaki važni put kojim je hodio. A dato mu je Božjim promislom, da nam odredi sve četiri strane sveta, da bismo u mnogovekoj pomrčini sami sebe pronašli. Mrak je u snoplje vezivao, preslagao ga u stranputice, nigdine, pećine, zjapila i krajila, bacao niz strmokleti, a otuda se Srbiji i Srbljima vraćao kao svetlonosac.- reči su kojima je Odalović dočarao ličnost i zanačaj svetog Save u istoriji našeg naroda, crkve i države.

On je još naglasio da je sveti Sava naš «najvoljeniji i najkućevniji srpski svetac» koji nam je ostavio sva glavna «pravila žizni» i da ćemo ako se tih pravila pridržavamo imati «blage zvezde za pomoćnice». On sve podsetio da je stari običaj da se o Savindanu pokloni nešto deci i kao najveći poklon naglasio dve molitve «Oče naš» i «Bogorodice Djevo». Odalović se u svojoj besedi opomenuo u jubileja manastira Žiče.

- U ove dane nabrojalo se osam vekova manastira Žiče. Osam stotina, zar je moguće toliko; Sveti Sava je bio tu – kad je temelj niko. Osam stotina leta, kućica nam sveta, a u toj kućici, donebesnici, najmilije čedo beše Rasto Nemanjić, i zato pojte mu Srbi pesmu i utrojte!- pozvao je u besedi Mošo Odalović koju je završio pesmom «Na vučjoj gredi» iz knjige «Žiča pčelino čedo».

Na repertoaru hora «Sveti knez Lazar» koji je nastupio pod rukovodstvom Ružice i Katarine Veškovac našli su se Tropar svetom savi, «Beli anđeo», «Svajte tihi», «Vo carstvii Tvojem», himna Bogorodici «Dostojno jest», «Stihira Svetom Savi», «Agios o Teos» Isaije Srbina, rusko «Gospodi pomiluj», «Spasi Bože», «Srpskinja», «Oro se vije», «Karaguna» i «Oj Srbijo».