НАЈАВА: "Карол" Славомир Мрожека на краљевачкој сцени



Mrožek uskoro na sceni

U Kraljevačkom pozorištu jе održana konferencija za medije povodom početka rada na novoj predstavi. Na konferenciji su učestvovali Predrag Marković, direktor pozorišta, Aleksandra Kovačević, umetnički direktor i režiser predstave, gost našeg pozorišta Stojan Mladenović, čuju smo predstavu "Orkestar Titanik" imali priliku da vidimo na sceni Kraljevačkog pozorišta.. Na početku je direktor pozorišta Predrag Marković upoznao novinare sa novim projektom Kraljevačkog pozorišta i namerom da se na scenu postavi predstava «Karol» Slavomira Mrožeka. O tome zbog čega su se baš odlučili za ovou predstavu Alekstandra Kovačević je navela više razloga od čega je jedan i to da ova predstava ne iziskuje velika sredstva. Ona je iskoristila priliku i da najavi predstavu «Creeps» Narodnog pozorišta iz Bograda, kao i akademiju povodom proslave 60 godina od osnivanja pozorišta u Kraljevu. Režiser Stojan Mladenović se više osvrnuo na autora i izbor komada i glumaca:

- Mrožek je jedan od najpoznatijih dramskih pisaca u «Teatru apsurda», druga dvojica su Beket i Jonesko.Sva trojica su u svojim delima pokušali da odgovore na pitanja za koje većina čovečanstva smatra da su glupa. Kao što su ona kako spasiti čoveka iz haosa, kako ga spasiti od apsurda i opšteg haosa ili kako u čoveku probudi ljubav i osećaje za druge.-rekao je reditelj Stojan Mladenović i dodao:- Njih trojica su jedni od retkih dramskih pisaca koji se iskreno u svojim delima posvećuju borbi protiv apsurda, gluposti i malograđanštine.
On je dalje naveo osnovne osobine Mrožekovog dela od kojih su neobični humor, spontanost i jednostavnost izraza i intelektualni naboj najkarakterističnije. Predstava koja će se naći na kraljevačkoj sceni zove se «Karol» i po rečima mladog leskovačkog reditelja nije mnogo igrana u Srbiji. U pitanju je kamerna predstava sa likovima dede, unuka i okuliste u kojoj Karol predstavlja ono što je suprotno ili ono što je različito. Likove u ovoj predstavi igraće Zoran Damjanovič, Predrag Pavlović, Zoran Cerovina i Vladan Slavković.

Mrožek koji je i sada veoma aktuelan ove godine obeležava 80 godina od rođenja i još uvek stvara u Meksiku. Najpoznatije predstave su mu «Policajci», «Grbavac», «Emigranti», «Tango», «Na pučini» i «Zabava».