КРАЉЕВО УОЧИ ВАСКРСА


Pred praznik nad praznicima

Iako je u toku poslednja nedelja Velikog posta u kojoj se mnogi postom pripremaju za pričešće, ljude sve više obuzima pretpraznično raspoloženje. Tome doprinosi i slika koju čine tezge i stolovi na glavnom gradskom korzu koji su prepuni vaskršnje ikonografije. Na njima se može naći sve što treba za lepo aranažiranje dekoracija, u kojima korpe prepune ofarbanih jaja imaju glavno mesto. Možete nabaviti različtih boja u kesicama ili na meru iz teglica koje čine da pojedini štandovi zaliče na radni sto nekog renesansnog slikara. Pored boja tu su i razne ikebane, vezana za predstojeći praznik skoro obavezno sa nekom ikonom, bilo Hrista bilo najčešćih krsnih slava, kao i male žute lutkice sa kljunićima koje podsećaju na piliće.

Ove kao i prethodnih godina, đaci Umetničke škole, zajedno sa svojim profesorima postavili su svoj štand na samom Trgu srpskih ratnika. Oni su tu prikazali svoje slikraske veštine na drvenim, ali i na pravim jajima. Na njihovim radovima se mogu videti prave male ikone, ornamenti inspirisani starim srpskim slikarstvom, šare u bojama i motivima proleća, kao i neki renesansni motivi.



Za sve to vreme, dok se grad kupa Suncem i prolećnim mirisima, u porti kraljevačke crkve privode se kraju radovi na uređenju travnjaka po svim pravilima pejzažne arhitekture. Na Veliki petak biće iznesena plaštanica, na kojoj je predstavljeno telo usnulog Isusa Hrista. Ona će biti izložena na glavnom mestu u brodu crkve i time će sav hram predstavljati groh Hristov. Vernici će moći u toku cele noći i narednog dana da se poklone nevinoj Hrisotvoj žrtvi za spas svih nas. Potom uoči pashalnog jutrenja crkva će biti simbolično zapečanja kao i što je grob Gospodnji bio zapečaćen i posle litije uz zvona u upaljene sveće, koja počinje tačno u ponoć on će biti otpečaćen i biće po prvi put objavljeno Hristovo vaskrsenje.

Ovom prazniku, čini se, najviše se ipak raduju deca. Jer se ostvaruje Hristova zapovest «Pustite decu k meni, jer takvih je Carstvo Nebesko». Hristos Voskrese, radost donese!