КРАЉЕВО: Ноћ музеја






Ноћ музеја у Краљеву

Прошле суботе у нашем граду као и у двадесетак градова Србије одржана је манифестација «Ноћ музеја» која је имала и своје директно преношење на јавном сервису Србије. Ове године програм је осмишљен на две локације у Краљеву, у Народном музеју Краљево и у Цветића кући у Цара Лазара 2. У цветића кући сви посетиоци су имали прилику и били примљени и послужени у салону овог старог здања с почетка 20. века и ту попију кафу, а у дворишту куће могли су се упозанти са историјом куће и породице Цветић. У просторијама музеја поред отворене сталне поставке музеја која се састоји из више целина и осликава историју и људе нашег краја, отворена је етнолошка изложба «Куварице мање збори». Интерактивни и аниматирски део припао је удружењу из Пријепоља «ЛимАрт» које припремило разноврсне програме. О овој занимљивој дружини разговарали смо са председником овог Удружења Младеном Томашевићем, дипломираним етнологом.

- Бавимо се разним манифестацијама на пољу културе па смо тако данас и у Краљеву. Направили смо поред изложбе инструмената из свих делова света и концерт три групе. Прва је група «Руно» која изводи етно музику, затим група «Путујући ћутутеци» из новог Сада која изводи етно-ворлд музику, и група «Аудио ФМ» из Београда која изводи електонску музику уз бас и бубањ. Моја организација «ЛимАрт» бави се организацијом и других врста уметничког програма као што су улучни перфоманси, који нису само резервисани за музеје већ се изводе на улицама. Трговима, занимљивим угловима и у разним амбијенталним целинама – рекао је Младен Томашевић председник удружења «ЛимАрт» из Пријепоља.

Иначе у «Ноћи музеја» више хиљада краљевчана прошло је кроз краљевачки музеј и Цветића кућу у којој је њена домаћица Марина са породицом послужила највероватније, рекордан број кафа и тако дописала нову занимљиву страницу историје овог здања.

Александар Марић