ОТРОЦИ ВИШЕ НИСУ НА КРАЈУ СВЕТА





ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ПРЕУЗЕЛИ СТВАР У СВОЈЕ РУКЕ

Преко пет векова, од детаљног катастарског пописа Смедеревског санџака састављеног 1476. године, плете се прича о селу Отроци у општини Врњачка Бања, које је увек ту негде на крају, у подножју Гоча, са чувеним кречарима, дрвосечама , зидарима, фабричким радницима и домаћинима и са мештанима који са поносом говоре о двоцифреном броју академских грађана који се све чешће враћају у своје место о коме је 1902. године писао и чувени Јован Цвијић. Отрочани са поносом говоре о Савиној стопи, Савовом извору и Савовом кориту које легенда везује за Светог Саву који је обилазећи села из Жиче долазио у Грачац и Отроке.
Последњих година, захваљујући активистима, иницијаторима и реализаторима попут Милоша Вукомановића, кроз Отроке су почели да дувају „нови“ ветрови који су у први план избацили отрочке интелектуалце: професоре, лекаре, инжењере и књижевнике. То је потврдио Други дан Духова, заветине села Отрока где су се у првом реду испред новог Записа у дворишту ОШ пред „стројем“ од шездесетак најмлађих и најстаријих Отрочана нашли колачари: Владимир Вукомановић, докторант српског језика на Филозофском факултету у Београду и Владимир Милосављевић, спортиста и апсолвент историје на истом факултету, који су са новим колачаром Душком Вукомановићем и Отрочанима из Београда, Краљева и других места „упумпали“ нову снагу са вером у будућност, у своје место које ипак није на крају света.



Све своје активности Отрочани започињу из дворишта ОШ „Бранко Радичевић“ која је основана 1930. године са 67 ђака и првом учитељицом Зорицом Вукосављевић у четвороразредној школи. Миграције, ратови и разна превирања довели су до смањења броја деце, а тиме и бриге о школи, тако да су најобимнији радови на реконструкцји и адаптацији вршени 2005. године уз помоћ ресорног Министарства и великим ентузијазмом и улагањем мештана, али ипак мањкају спортски терени и друга инфраструктура, а како неко рече, политичари нису свраћали од избора 2008. године.
За крај смо отргли део мисли Владимира Вукомановића насталих на путу од Београда до Отрока:
- То да ли сте на крају света не зависи од тога у ком месту живите, већ од стања духа и начина мишљења, а тамо где је доброта - ту је центар света.

Жарко Марковић



ВРАТИТИ СЕ НА КОТУ ИЗ 1930. ГОДИНЕ

Да у Отроцима има све више живота показује податак да у преко 150 домаћинстава са преко 550 мештана има 15 породица са троје и више деце и прилив ученика у основну школу у којој је пре две-три године било 14, а ове школске године 25 ђака, од чега 7 првака. За две године очекује се око 30 основаца, а циљ је да се у наредних двадесетак година врате на број из 1930. године када је у школи било 67 ђака.